Ik ben in de hemel

I am in heaven

‘t Geld moet weg

‘Pinnen?’ De barkeeper in de Amsterdamse eet- en drinkgelegenheid de Foodhallen trekt zijn wenkbrauwen op als René Lücken (51) zijn linkerringvinger omhoog houdt, bij wijze van antwoord. Met een brede zwarte ring die niet misstaat tussen de twee Harley-Davidson-emblemen rond zijn andere vingers, betaalt Lücken voor een Amstel Radler. Hij duwt zijn vuist tegen de pinautomaat, en piep: klaar is Kees. ‘De toekomst’, verklaart de barkeeper. ‘Wow.’

Chip

Dat denkt ook ABN Amro, de bank die vorige week een proefprogramma begon met ‘wearables’: sieraden of accessoires die dezelfde chip voor contactloos betalen bevatten als moderne pinpassen. Een contactloze pinpas, maar dan zonder de pas eromheen.

Het is slechts een klein stapje vooruit in de ontwikkeling van nieuwe betaalmethoden, maar wel een in het oog lopend stapje. Nieuwe betalingsmogelijkheden, per chip of met de mobiele telefoon, vinden rap hun weg naar de consument. Nog even en de fysieke portemonnee kan in het museum.

Stukje hagelslag

Contactloos betalen met de vertrouwde pinpas is mogelijk dankzij een chip die erin zit. Deze NFC-chip, die ook de ov-chipkaart mogelijk maakt, is zo groot als een enkel stukje hagelslag en kan daarom ook in allerlei andere dingen gestopt worden – al moet er ook een iets grotere antenne in passen.

Dat kan bijvoorbeeld in een armband, ring, horloge of sleutelhanger. ABN Amro selecteerde vijfhonderd gretige proefkonijnen die vier maanden met een van deze NFC-accessoires rond willen lopen. Zij geven feedback die de bank helpt bepalen hoe de wearable (Engels voor ‘draagbaar’) het beste aan het grote publiek kan worden aangeboden. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. (Bron)

Updated: July 20, 2020 — 8:55 am
My CMS © 2018 Frontier Theme